Robot Peripherals

In 1984 ben ik bij ABB in dienst gekomen om de mechanical engineering op te starten. Een veel voorkomend technisch vraagtstuk betrof robotgrijpers. Heb in de pionierstijd veel nieuws ontwikkeld. En omdat ik in die tijd zowat de enige was die zich hier in Nederland mee bezig hield en robotica bij veel bedrijven en instellingen in de picture stonden heb ik een lespakket ontwikkeld omtrent grijperontwikkeling en hiermee de nodige gastcolleges gegeven.

FlexGripper

Zoals te verwachten zijn er her en der standaard grijpers ontwikkeld. Zo heeft ABB onder de naam van FlexGripper een range aan standaardgrijpers voor palletiseren ontwikkeld.

Bron: ABB

Soft Robotics

Voor het hanteren van vooral delicate producten maar ook waar hygiëne en reinigbaarheid een grote rol spelen kunnen de grijpers van Soft Robotics uitkomst bieden.

ABB is in 2018 een partnership aangegaan met Soft Robotics.

Bron: ABB

Roboworld-Robosuit

Ik heb veel onderzoek gedaan naar het beschermen van robots tegen corrosieve invloeden van buitenaf.

Ben tot de conclusie gekomen dat bescherming in de vorm van lak of zelfs het coaten van metalen delen met Nikkel geen afdoende bescherming geeft in een omgeving waar voedingsmiddelen worden geproduceerd en wordt gereinigd met agressieve middelen. Ook het toepassen van RVS biedt niet overal uitkomst. Het toepassen van metalen kunnen het best worden vermeden.

Heb in het verleden zeer goede resultaten behaald met het plaatsen van een hoes over de bovenarm van een robot in een zeer agressieve omgeving en de hoes te ventileren.

Bron: Roboworld-Robosuit