Packing

Packing zie ik als het overzetten van verpakte producten in een transportverpakking. Wordt in de volksmond vooral aangeduid met case-packing. Echter is dit in mijn ogen een te algemeen begrip. Het zijn niet alleen dozen die worden gevuld maar vooral ook trays en kratten wanneer er vooral versproducten worden verwerkt. Het vullen van trays en kratten wordt in de volksmond vooral aangeduid met tray-loading.

De robotoplossingen voor case-packing en tray-loading wijken van elkaar af. Vandaar dat ik hier twee aparte webpagina’s aan heb gewijd.

Op deze website behandel ik alleen direct robot gerelateerde zaken. De voor packing benodigde generieke oplossingen als dozenopzetters en -sluiters, kratontstapelaars en transportsystemen laat ik buiten beschouwing.

Topseal-verpakking

Het is mij opgevallen dat er steeds meer producten worden verpakt in topseal-verpakkingen. Vaak zijn dit versproducten maar ook bake-off bakkerijproducten worden topseal verpakt.

De relatief stevige topseal verpakkingen zijn eenvoudig met robots te hanteren. Vaak kan dit met vacuüm maar waar dat dat niet kan biedt een mechanische grijper uitkomst.

Folie-verpakking

In folie verpakte producten zijn moeilijker met vacuüm te hanteren. Veelal dienen er de nodige testen met vacuümcups te worden uitgevoerd om de juiste te vinden. Veelal heeft een mechanische grijper de voorkeur.

Kwaliteitswaarborging

Om vers verpakte producten vers te houden is het noodzakelijk dat bijvoorbeeld de topseal van een topseal-verpakking goed aansluit op de tray. Om dit te detecteren wordt bijvoorbeeld vision-techniek aangewend.

Ook voor in folie verpakte versproducten is het wenselijk om een lekdetectie uit te voeren. Echt goed werkende hoge capaciteit in-line oplossingen zijn nog amper te vinden.

Bron: Gullimex, DE en TriVison, DK