Picking-Packing-Palletizing

ABB is de bedenker van de uitdrukking “Picking-Packing-Palletizing” ook wel in het kort aangeduid met P3. Deze uitdrukking stamt al uit 1999, het jaar waarin ABB zijn product de FlexPalletizer aan de markt presenteerde bij onze toenmalige vestiging voor verpakkingsoplossingen met robots in Troyes, Frankrijk. Ik was daarbij. Kort daarvoor had ABB al de FlexPicker gelanceerd.

Hieronder zie je een plaatje gemaakt in RobotStudio. Het plaatje stamt uit 2008 en geeft mijn idee van toen weer van wat ik noemde “de verpakkingslijn van de toekomst”. De representatie is nog altijd actueel al zijn er meer oplossingen bij gekomen voor de drie verschillende functies.

In 2008 heb ik, op aanraden van het Nederlands Verpakkingscentrum (NVC, Gouda) waar ABB toen lid van was, mijn idee voor de verpakkingslijn van de toekomst besproken met Roland ten Klooster, part time Professor Packaging Design and Management aan de Universiteit van Twente. Echter tot een werkelijke samenwerking op het gebied van robotoplossingen voor verpakken is het niet gekomen.

Picking

Bij Picking spreek ik veelal van het “scheppen van orde in de chaos”.

Het gaat hier om het verpakken van het primaire product. De producten worden veelal random of net niet precies genoeg aangeboden aan een robot waarna deze de producten geordend dient over te plaatsen in de primaire verpakking.

Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een koekje in een blister waarna het geheel door een flowwrapper gaat.

 

Packing

Bij Packing worden de primair verpakte producten overgezet in een transportverpakking.

Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van de in folie verpakte blister met koekjes in een omdoos.

Palletizing

De omdozen worden uiteindelijk door een robot op een pallet geplaatst.