Bakeries

Al geruime tijd kom je robots tegen in bakkerijen. Niet vreemd want het betreft vooral repeterend werk en relatief grote productie batches.

Op deze pagina vind je een bloemlezing van uiteenlopende toepassingen.

Hanteren bakplaten

Het bakken op bakplaten is een veel voorkomende manier om vooral luxe broodjes te bakken.

Viscon uit ‘s-Gravendeel heeft ooit een bakplaat handling robot ontwikkeld met een zeer slimme grijper.

Op de foto wordt een robot getoond die bakplaten met gereed product uit rekken haalt.

In het filmpje wordt een robot getoond die de bakplaten met te bakken product in de rekken steekt.

Zodra de robot een bakplaat met product in een rek heeft gestoken worden de grijperbekken 180 graden omhoog gekanteld en een lege bakplaat uit het rek genomen. Deze werkwijze werkt capaciteitverhogend.

Als robot wordt de ABB IRB 6700 ingezet. Deze robot staat in de markt goed bekend vanwege zijn sterke pols.

 

Bron: ABB

Insnijden broodjes

Kaak, Terborg, mag worden aangemerkt als OEM-er op het gebied van robotoplossingen voor de broodbakkerij. Zo heeft men een oplossing bedacht en doorontwikkeld waarmee broodjes aan de bovenkant kunnen worden ingesneden voordat ze de oven in gaan.

Met een laserscanner wordt het contour van de broodjes gemeten zodat er zeer precies in 3D kan worden gesneden.

Als robot wordt de zes assige ABB IRB 1200 gebruikt. Het meest bijzondere van de robot is dat de robot is te verkrijgen met de aansluitingen onder de voet. Dit bouwt lekker hygiënisch.

Bron: Kaak, Terborg

Needle depanner

Het uit bakblikken halen van brood kan met zogenaamde “needle dapanners”. Naalden worden in de broodjes gestoken en in het getoonde geval wordt een robot gebruikt om de broodjes vervolgens te verplaatsen.

Ook in dit geval wordt de ABB IRB 6700 robot ingezet.

Bron: Kaak, Terborg

Stapelen Broban-kratten

Broden worden in Nederland vooral vervoerd in Broban-kratten. Logisch dat Kaak, Terborg, ook een standaard oplossing heeft bedacht voor het stapelen van de kratten op dolly’s.

Ook in dit geval wordt ook weer de ABB IRB 6700 robot ingezet.

Bron: Kaak, Terborg

Bag-in-Box

Voor grootverbruikers worden broden ook Bag-in-Box verpakt.

Pattyn uit Brugge, België is een voorname wereldspeler wanneer het Bag-in-Box oplossingen betreft.

In het filmpje wordt een lijn getoond met zeven ABB IRB 2600 robots die broden Bag-in-Box verpakken.

Voordat de broden bij de robots aankomen zijn ze 3D gescand. Dit omdat ook de hoogteinformatie van belang is bij het oppakken van de grillige producten. De vacuümgrijpers zijn geschikt voor verschillende broden. Elke robot is uitgevoerd met twee grijpers omdat multipick een hogere capaciteit oplevert.

Bron: Pattyn, Brugge

Verpakken van koekjes

Bij Interbanket in Montfoort staat een lijn met een zevental zes assige ABB IRB 140 robots waarmee koekjes in blisters worden verpakt. De lijn is geleverd door Tehama uit Katwijk.

Met de robots kunnen koekjes zelfs dakpangewijs worden verpakt.

Omdat koekjes van een zeer ruwe topping kunnen zijn voorzien is er gekozen voor Bernoulli grijpers. Deze grijpers wekken een laag vacuüm op maar hebben het grote voordeel dat ze geen partikels opzuigen. Vanwege het lage vacuüm kan er niet snel worden bewogen. Om aan de gevraagde capaciteit te kunnen voldoen zijn de robots elk voorzien van 4 grijpers.

Voor het besturen van het robotproces is ABB PickMaster gebruikt. Een linecontrol software met visionserver.

Bron: ABB

Verpakken van pannekoeken

De Honeytop, UK, toepassing is een schoolvoorbeeld van een Picking project. Picking betreft het veelal op hoge snelheid ordenen van producten. Maakt niet of de producten rechtstreeks in een verpakking gaan of op de invoer van een flowpacker worden geplaatst.

In het geval van Honeytop is de ABB IRB 360 deltarobot ingezet die ook wel bekend staat als de FlexPicker.

Bron: ABB

Decoreren

Bij Petitpastry, ‘s Hertogenbosch, worden met twee ABB IRB 140 robots petitfours gedecoreerd. De installaties zijn ooit compleet werkend opgeleverd door Hacos uit Malle, België.

Door robots toe te passen heeft men de productie weten te verhogen van 6.000 naar 30.000 petitfours per dag.

Men heeft complete vrijheid in het ontwerpen van de decoratie.

Bron: ABB

Verpakken van zoenen

Bij Delicato in Zweden worden zeer delicate producten, in dit geval chocoladezoenen, verpakt met vier ABB IRB 360 robots compleet met PickMaster line control software met vision server. De installatie is gebouwd door Evomatic, ook uit Zweden.

Bijzonder is dat de delicate producten worden gehanteerd met softgrippers van Soft Robotics. Ook vermeldingswaardig is dat ABB Soft Robotics heeft gefinancierd.

Bron: ABB